Jelen vannak:

Oldalainkat 22 vendég böngésziSzirmay Zsanett Soundweaving Projektje PDF Nyomtatás E-mail

A tárlatok a Vienna Design Week 2014 Gastland Ungarn programsor hivatalos eseményeiként idén szeptemberben a bécsi Palais Schwarzenbergben, a design hét központi helyszínén mutatkoztak be és közel hatezer látogatót vonzottak a fesztivál tíz napja alatt. A Gastland Ungarn programok iniciátora a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Wien volt.

A Soundweaving a MOME szervezésében, a Design Terminál támogatásával valósult meg, Szirmay Zsanett, MA 2. éves textil szakos MOME hallgató munkája. Az interaktív projekt lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a magyar népi hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minta és annak hangi leképzése. A népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző munka többféle médiumot használ, több síkon kommunikál. Egyként tartozik az analóg és a digitális világhoz, amennyiben a kézzel készült hímzések lézervágott minták formájában értelmeződnek át. Ugyanakkor a vizuális világ auditív módon jelenik meg benne, illetve a zene grafikai karaktere jut szerephez a dallamsorok felépítésénél.
A hangi leképezésben és a dallamsorok felépítésében Tárkány-Kovács Bálint, népzenész-zeneszerző működött közre.
A Pure Hungarian a magyar programsor zászlóshajó kiállítása volt és a kortárs magyar designszcénát 13 alkotó munkáin keresztül mutatta be az osztrák nagyközönségnek. A választott tervezők mindegyike hisz az egyszerűségben és a forma erejében. A címadásban használt pure szó ebben az esetben egyrészt esztétikai fogalom, amennyiben letisztultságot, sallangmentességet jelent, másrészt egy tervezői attitűdöt takar, amely világos tervezői gondolatra, minimális beavatkozásra utal, vagyis olyan őszinte alkotói gyakorlatra, amely a folyamatok átláthatóságára törekszik és kiérlelt formaadást eredményez.
meghivo 06