Jelen vannak:

Oldalainkat 45 vendég böngésziŐs-Árnyékkötők kiállítás PDF Nyomtatás E-mail

Ős-Árnyékkötők
Dárdai Zsuzsa | Saxon Szász János | Tenke István | Zsubori Ervin
Megnyitják az alkotók
Árnyékkötők – e kifejezés három különböző, de egymással szorosan összefüggő entitást takar.
1. ÁRNYÉKKÖTŐK ALKOTÓCSOPORT
Az Árnyékkötők Alkotócsoportot 1989-ben négy barát – Dárdai Zsuzsa újságíró, művészetkritikus, fotós; Saxon Szász János festő, szobrász; Tenke István építész, grafikus; Zsubori Ervin közgazdász, újságíró, fotós – alapította, hogy együtt is meg tudják mutatni magukat a világnak. Saját munkáikat bemutatandó, elindították az (Ős)Árnyékkötők című kiadványt, amelyből 6 szám jelent meg, fénymásolóval, A5-ös formátumban, lapszámonként 12 példányban. Az alkotócsoport, változatlan összetételben, ma is létezik.
2. ÁRNYÉKKÖTŐK FOLYÓIRAT
Az alkotócsoport négy tagja 1990-ben bejegyeztette majd szerkesztőként jegyezve elindította és bő egy évtizeden át megjelentette az Árnyékkötők electrographic art című folyóiratot. A kizárólag elektrografikára koncentráló – s mint ilyen, nemzetközileg is egyedinek számító –, az akkori csúcsminőséget jelentő fénymásológépekkel sokszorosított, A4-es formátumú lapból (amelynek neve 1995 közepétől Árnyékkötők co-mediára változott) a 13 évfolyam során 33 szám jelent meg. Archívumában több száz hazai és külföldi szerzőtől találhatók elektrografikák a kilencvenes évekből és a kétezres évek elejéről.
3. FÁME ÁRNYÉKKÖTŐK CSOPORT
Szintén Árnyékkötőknek hívták azt a csoportot, amely az ugyancsak negyedszázada alapított Fény-Árnyék Művészeti Egyesület (FÁME) keretében a kilencvenes években több tucat hazai és külföldi kiállításon, akciók, projektek révén mutatta be a Magyarországon akkor kibontakozó elektrografikai műfaj alkotásait. Az egyesület megalakítása ugyancsak az Árnyékkötők Alkotócsoporthoz köthető. A FÁME-csoport tevékenysége jól kirajzolódik az Árnyékkötők / Shadow Weavers – copy art, fax art, computer art című, 2005-ös kötetben, amely mintegy lezárta az Árnyékkötők aktív korszakát.
Az Ős-Árnyékkötők című kiállításon az Árnyékkötők Alkotócsoport négy tagjának korabeli elektrografikáiból látható néhány nagyméretű munka.
ARNYEKKOTOK MEGHIVO
ARNYEKKOTOK 02