Jelen vannak:

Oldalainkat 14 vendég böngésziMegjelent PDF Nyomtatás E-mail

a “Fotográfia mozgásban / Photography in Motion” című könyv
az Alexandra Kiadó gondozásában.

fotografia-mozgasban-tabla

Gyenes Zsolt: Fotografia-mozgásban

GYENES ZSOLT DLA

Több mint negyed évszázada foglalkozik fotográfia alapú művészettel. Kísérleti (inter)média-művész, aki fotográfiákat, animációkat, komputertomográf képeket és hangmontázsokat készít. Egyéni kiállításai, bemutatói – Magyarországon kívül – az Amerikai Egyesült Államokban, Thaiföldön és Németországban voltak.
Eddig négy szakmai könyve és közel 30 tanulmánya látott napvilágot. Rendszeres előadója itthoni és külföldi művészeti rendezvényeknek, konferenciáknak. Tanszékvezető egyetemi docens.

Milyen képfajták fogják meghatározni a vizuális kultúrát néhány évtized múlva? Milyen szerepet fog játszani a fotográfia, a fotografikus kép? Jó okkal feltételezhetjük, hogy a jövőben is meghatározó tényező lesz a fotográfia. Ennek zálogát – Lev Manovichhoz hasonlóan – leginkább a médium flexi - bilitásában látjuk. A fotót könnyen lehet keverni bármilyen más vizuális formával; mint pl. a rajzzal, festménnyel vagy virtuális grafikával. A „fotográfia mozgásban” leginkább arra utal, hogy a fotó önnön mediális természetéből adódóan közvetítő szerepet játszik/játszhat a különböző médiumok között, ezzel is építve a metamédia világát. Kiadványunk legfőbb célja, hogy széles horizonton mutassa be korunk fotografikus képalkotásának a művészetben betöltött szerepét, lehetőségeit, változásait és kihívásait. Ezt a szerző pécsi, illetve Pécshez erős szálakkal kötődő művészek alkotásainak bemutatásával igyekszik megvalósítani. Kimozdítani a médiumokat a „kerékvágásból” mindenkor a kíváncsi, felfedezni szándékozó alkotó feladata. Ez – az állandóan megjelenő újabb technikákkal – fokozottabb kihívást és izgalmat jelent. A kísérletező művész – napjainkban is – az apparátus ellen dolgozik, cselekszik; keresi azokat a lehetőségeket, melyek a „program kisiklatásához” vezetnek. Teszi ezt abból a célból, hogy „rávilágítson” a lényeges momentumokra; hogy az alapvető kérdéseket tehesse fel.